Læs en god bog


Boganmeldelser:

Velkommen til “Læs en god Bog”. Her finder du bøger om psyken, fysikken, sygdomme & tilstande. Alle bøgerne kan bruges til viden, selvhjælp eller personlig udvikling, ligegyldigt om du er patient, pårørende, sundhedsfaglig eller professionel behandler.


Hvilket emne søger du bøger om?  Find din bog ved at klikke på ordet:

ALSAlzheimersAngst, Depression, Diabetes, Hjerneskade, Kronisk sygdom, kræft, Stress, Særligt Sensitive, Psykiatri,


Forfatter: Arne Lykke Larsen

Titel: “Hellere dø af grin end af ALS. 99 sandfærdige historier om at leve med Amyotrofisk Lateral sclerose”

Forlag: Skriveforlaget, 2009

264 sider

 

Humor er et vigtigt redskab i håndtering af sygdom, og denne varme bog uddeler rundhåndet gennem hele bogens 264 sider. Det er tydeligt, at Arne Lykke Larsen bruger humoren og ironien som metode til, at få afløb for frustrationer og angst gennem et langt og kronisk sygdomsforløb. For, som der gives udtryk for i bogen, sidder Arne ikke hele dagen, og er ved at dø af grin. Der er også kapitler med en dyb og alvorlig undertone af ærgerlighed og frustration. Jeg mener, denne bog burde læses af alle som har ALS inde på livet, enten fagligt eller personligt, da bogen giver et solidt fundament for forståelse af ALS patienten.


Forfatter: Arne Lykke Larsen

Titel: “Alt er muligt. 33 sandfærdige historier om at leve med

Amyotrofisk Lateral sclerose”

Forlag: Skriveforlaget, 2011

264 sider

 

Dette er Arne Lykke Larsen anden bog om sit liv med en uhelbredelig sygdom. Som titlen antyder “Alt er muligt”, fortsætter Arne Lykke Larsen sit liv, nu som forfatter. Halvdelen af historierne i bogen er rejsebeskrivelser fra Arnes liv, som alle har fundet sted, mens Arne var lam i hele kroppen, og havde respirator. Han var afsted på rejserne med sit fantastiske handicaphjælper team. Hele bogen er skrevet med øjenstyring. Godt arbejde, ja alt er muligt, jeg tager hatten af for Arne Lykke Larsen.


Forfatter: Else Steenbuch Yde

Titel: “Pas godt på min far. Om demens med kærlig hilsen”

Forlag: Hovedland, 2002

171 sider

 

Else Steenbuch Ydes far fik Alzheimers i 1995, og i denne barske bog fortæller hun åbent og kritisk om det sundhedsvæsen, hun møder gennem farens sygdom. Undervejs i skriveprocessen oplevede hun, at det at skrive, hjalp hende med at bearbejde sorgen. Desværre er hendes oplevelser med sundhedsvæsenet og div. plejecentre ikke just positive. Men heldigvis finder Else i sin søgen et godt plejehjem, som lever op til forventningen om et rart og trygt hjem for den ældre demente far, og samtidig et behageligt sted at komme som pårørende. Det er i sig selv interessant læsning, hvis man interesserer sig for demens og ældrepleje. Jeg sidder, som sygeplejerske, og får lyst og gode ideer til bedre pleje af ældre.

Det er en interesant bog for alle, som har demens inde på livet, uanset om det er som profesionel eller som pårørende.


Forfatter: Kirsten Ewaldsen & Jonas Lautrop

Titel: “Kirstens dagbog, et liv med Alzheimers demens”

Udgivere: Socialministeriet & Pfizer. Trykt af Handy print A/S, Skive 2002

160 sider

 

Kirsten skriver dagbog under en årrække, hvor demens sygdommen Alzheimers langsomt sniger sig ind på hende. Hun er ikke selv klar over, hun har en demens sygdom, men tror mere hun er forvirret og underlig i hovedet. Hun undrer sig over hvordan episoder forsvinder fra hukommelsen, og hun har svært ved, at danne sig et overblik i pressede situationer. Vi følger Kirsten, helt frem til hun bliver så dement, at hun stopper med skrive i dagbogen. Da Kirsten er tidligere journalist, er det ofte fine og velformulerede sætninger, der optræder i dagbogen:

-”Hvad er det der sker med mig? Grunden gynger under mig, og jeg ved ikke, hvad vejret vil afstedkomme, jeg kan bare prøve at holde balancen så godt som muligt og flytte fødderne alt efter chancerne for at stå fast. Mit eget sind og mine handlinger er noget af det mest uforståelige, jeg kender. Uforståeligt og mirakuløst som selve universet.” 

Uddrag af Kirstens dagbog, side 32.

Som afrunding på bogen har de nærmeste venner og familie, skrevet lidt om hvordan de oplevede Kirsten, i de år hvor sygdommen ikke var diagnosticeret og helt frem til Kirstens død. Ud fra det De har skrevet, fremgår det, at det har været mere tydeligt for de pårørende end for Kirsten selv, at der var noget helt ruskende galt.

For på trods af, at Kirsten var bekymret over sin manglende hukommelse, har hun ikke skrevet noget i dagbogen, om de mange besynderlige konflikter og aggressions udbrud der fandt sted, og som de nærmeste desværre var vidner til.

Bogen giver et ærligt billede af sygdommen, og kan stærkt anbefales til alle, som har demens inde på livet.


Forfatter: Kirsten Mørch-Nielsen

Titel: “Lys bag døden. Engle og syner, hjertestop, hjerneskade”

Forlag: Unitas Forlag

138 sider

 

Det her er en utrolig speciel bog. Den har en meget stor plads i mit hjerte.

Forfatteren vågner op efter et trafikuheld stærkt hjerneskadet. Det eneste hun kan huske, er en oplevelse, som indfandt sig, mens hun var død i 10 min. Det er historien om mødet med Jesus, afdøde relationer, engle og om at komme tilbage til livet med en hjerneskade. Historien er vildt godt skrevet, og man behøver ikke være religiøs eller blive det, for at læse denne bog. Dødsangst kan stort set afhjælpes med denne bog, hvis man da vælger at tro på historien, og opfordringen fra forfatteren om, at tage sit nuværende liv alvorligt, og udnytte det positivt mens vi har det er hermed modtaget. Værsgo, en livsbekræftende bog, som kan ændre dit liv.


Forfatter: Eben Alexander

Titel: “Til himlen og tilbage”

Forlag: Det blå hus 2013

223 sider

 

 

 

 


Forfatter: Jørgen Møgeltoft

Titel: “Værd at vide om depression”

Forlag: Landsforeningen SIND, 2011

39 sider

Et overskueligt lille hæfte på kun 39 sider, til den depressions ramte, de pårørende eller den sundhedsfaglige. Her får du nemt og overskueligt præsenteret de forskellige depressionsformer og symptomerne derpå, samt en række gode råd og ideer for at komme i behandling. Bogen tager også alternative behandlingsformer med i overvejelserne omkring behandling og hjælp.

Depression er en sygdom i hjernen, som altid har eksisteret. Tidligere brugte man ordet tungsind om sygdommen. Den kræver behandling og hjælp udefra. I vores tid år 2014 kan det virke, som om flere mennesker får depressioner end tidligere, og det er der muligvis også noget om, da vi i dag lever i en verden, der kræver mere af os som mennesker. En anden ting er, at vi taler mere åbent om sygdommen nu end tidligere. Tabuet lever stadig, men vi er blevet lidt bedre til at tale om sygdommen åbent og fordomsfrit.

 


Forfatter: Mogens Mikkelsen

Titel: “Angstfri”

Forlag: Udgivet af forfatter selv

181 sider

 

En meget interesant bog, skrevet af Mogens Mikkelsen, som til daglig praktiserer angst terapi. Han har afhjulpet mange mennesker med angsttilstande, og giver nu i denne bog muligheden for selvhjælp videre. Det er stort og flot gjort. Mogens mikkelsen er oprindeligt uddannet civilingeniør, men har siden arbejdet intenst med de menneskelige processer. Ideen i bogen er at lære at forstå og styre vores tanker, men i samspil med krop og virkelighed. Man skal lære at opdage sine fejlantagelser og uhensigtsmæssige tanker. En virkelig spændende bog, som i den grad kan sætte skub i ens selvudvikling.


Forfatter: Mikala Dirckinck-Holmfeld

Titel: “Jeg havde lagt alle viskestykkerne sirligt sammen i køleskabet”

Forlag: Pretty Ink, 2009

117 sider

 

I denne bog om stress, fortæller 10 kendte kvinder om, hvordan de blev syge af stress. De fortæller åbent og nærværende om deres personlige forløb, og om hvordan de kom ovenpå igen. Der er virkelig mange gode råd og hjælp at hente i historierne. Bogen henvender sig til andre stressramte og pårørende, men også terapeuter og sundhedsansatte, som arbejder med stressramte, kan med fordel hente viden i bogen.

Som stressramt er det trøstende, at høre hvordan seje karriere kvinder også kan gå ned med stress, og selvfølgelig blive raske igen. Det er inspirerende, at læse om kvindernes livstils ændringerne, der må tages i brug for at undgå tilbagefald. Har du først været syg med stress en gang, er det nemlig nemmere at blive det igen.

Bogen er velskrevet af journalist Mikala Dirckinck-Holmfeld, og kapitlerne er overskueligt opbygget. Appetitlig og gennemarbejdet bog.


Forfatter: Inge Møllehave

Titel: “Livtag med livet- en håndsrækning til kronisk syge og deres pårørende”

Forlag: Frydenlund, 2010

160 sider

 

Jeg havde ikke de store forventninger til denne bog, da jeg havde svært ved, at gennemskue formålet med bogen når jeg så på cover og titel. Jeg må dog sige, at jeg blev ualmindeligt positivt overrasket, da jeg havde læst de første kapitler.

Det her, er bogen mange mennesker mangler, og ubevidst leder efter, hvis de af den ene eller anden årsag har måttet forandre deres liv radikalt, ofte som følge af kroniske sygdomstilstande, stress, angst eller depression.

Det er, når man vågner op, og ved ens liv er nødt til at ændre sig, at man ikke længere kan leve det liv, man enten blev syg i eller af. Denne oplevelse kan godt give en eksistentiel krise, for hvad skal man så, hvem er man nu, og hvordan kommer man lige videre. Alt sammen meget store spørgsmål, og med denne bog tager forfatteren denne krise alvorligt. I starten af bogen, er der en masse beskrivelser af tilstande og forløb, dette bliver efterfulgt af rigtig gode råd og forslag til, hvordan man bedst muligt kan lære, at takle det nye liv man står overfor. Afslutningsvis følger en række gode patienthistorier, der alle fortæller om netop en kronisk sygdom, og hvordan det for den enkelte har afviklet sig. Alene den forståelse og omsorg, der ligger i ordene i bogen, er med til at trøste og hjælpe en på rette vej.

Jeg vil på det kraftigste anbefale denne bog til alle, som af den ene eller anden årsag, ikke kan følge med i højt gear længere. Hvor sygdom gør, man bliver nødt til at ændre ens livsgrundlag. Bogen er endvidere spækket med dejlige citater. Blandt andet dette, jeg selv holder af, fra K.E. Løgstrup: ” Den enkelte har aldrig med et andet menneske at gøre uden at han holder noget af dets liv i sin hånd”.

God fornøjelse og nyd bogen – den er det værd.

 


Forfatter: Vibeke Mikkelstrup

Titel: “Mine dage er talte – Jeg vil kun tælle de lyse timer”

Forlag: Udgivet af Dansk Sygeplejeråd

71 sider

 

Vibeke Mikkelstrup oplever gradvist, at blive syg af kræft. Først tror hun, at det er en depression der ændrer hendes psykiske tilstand og sproglige forstyrrelser. Men medicinen virker ikke efter hensigten og symptomerne tager til i styrke. Det er især psykisk ustabilitet og neurologiske forstyrrelser hun oplever. En aften bliver det for meget og Vibeke og hendes mand kører på skadestuen. Vibeke får ikke lov til at tage hjem igen lige med det samme, for det viser sig, at hun har en kræft tumor i hjernen.  Efter en vellykket operation, skal Vibeke til at genoptage job og familie livet, men svulsten i hjernen var ikke den primære cancer, men en metastase, så nu går jagten ind på, at finde den primære/ udløsende cancer et andet sted i kroppen.

Dette er historien om en sygeplejerske, der selv bliver alvorligt syg af kræft og oplever hvordan rollerne pludseligt bliver byttet om, i hendes seje kamp for at overleve.

 

Vibeke har selv skrevet hver en linje i denne lille bog, og hendes friske ordvalg er hyggeligt og charmerende. Jeg sidder tilbage som læser med en oplevelse af, at have kendt lidt af den gæve jyske sygeplejerske, og at have fået lov til at se med ind bag facaden.

Tak til Vibeke, hendes børn og familie for denne fine bog.


Forfatter: Nini Vind Schultz

Titel: “Dukseelev i flinkeskolen”

Forlag: Forlaget mellemgaard, 2015

188 sider

Nini Vind Schultz (født 1959) er forfatter til debutbogen ”Dukseelev i flinkeskolen”. Det er en bog, der handler om oplevelser fra hendes eget liv, og om hvordan hun til sidst bryder med det fordomsfyldte ”pæne” Danmark. Hun tager simpelthen bladet fra munden, og begynder at sige tingende som de er, uden indpakning og uden den pæne facade. Hun er i dag forfatter og hundefrisør.

Nini mener selv hendes egen flinkeskole, har bundet i et dybereliggende lavt selvværd, hvor hun aldrig har turdet stå fast på egne følelser og meninger. Et lavt selvværd der er opbygget i barndommen.

Men bortset fra det, er det ikke en bog der gennemlever hele barndommen og alle svigt herfra. Nej – Nini fortæller åbent og ærligt om et liv, der begyndte som voksen med uheldige valg af kærester. Kærester der slog, drak og misbrugte hende fysisk og psykisk. Hun blev voldtaget, truet på livet med knive og forsøgt slået ihjel.

Efter utallige nederlag, træder Nini Schultz beslutsomt ud af flinkeskolen i efteråret 2010. Hun får nok af et sundhedssystem, der er rigidt og fordomsfuldt. Hvor man ikke bliver hørt eller set. Et system der dækker over egne fejl og stempler de sårbare. Hun beslutter sig for, at nu er det nok.

Med denne bog løfter hun sløret og fortæller en gang for alle, den sande historie.

Det er en voldsom bog, der giver et realistisk og ærligt billede af vores sundhedssystem. Jeg er personligt meget påvirket af fortællingen fra psykiatrien, og jeg er ikke i tvivl om, hvor frygteligt det må have været. Desværre kan patienter blive misforstået og tillagt negative værdier på grund af personalets fordomme. Lad os håbe psykiatrien forsat vil udvikle sig, og måske en dag evne, at centrere sig om det enkelte individ, fremfor negativ personificering og medicinsk behandling.

Nini Vind Schultz har bog nummer to på vej, ”Tvangsindlæggelsen”. Hold øje med forfatterskabet på Ninis hjemmeside www.9liv.dk


Forfatter: Nini Vind Schultz

Titel: “Tvangsindlæggelsen”

Forlag: Forlaget mellemgaard, 2015

199 sider

At tage bladet fra munden og træde ud af Flinkeskolen, kan medføre flere konflikter og konfrontationer, end hvis man forholder sig passiv og samtykkende, og forbliver den søde dukseelev.

Nini Vind Schultz, trådte I efteråret 2010 ud af sin egen flinkeskole, og udgav dermed sin første bog, nemlig tidligere anmeldt her på bloggen ”Dukseelev i flinkeskolen”.

 

I efteråret 2013 er Nini i kontakt med Amager Hospital pga. en brækket ankel, som hun forgæves har forsøgt, at få diagnosticeret gennem to måneder, dog uden held. Men endelig d. 06.09.2013 får hun et gennembrud, den bliver røntgenfotograferet, og det viser sig minsandten, at hun har et brud.

 

Nu sker det – i Ninis tilfælde – uundgåelige.

Hun kalder lægerne for ”Kvaksalvere og Klamphuggere”, da frustrationen over, at have ventet så længe på hjælp, overmander hende. Ydermere giver flere læger, og andet sundhedspersonale udtryk for ikke, at tro på hende og hendes fremlagte historie.

 

Der bliver talt i krogene om, at hun er hjemløs og psykisk syg. Hjemløs er hun muligvis på dette tidspunkt, men psykisk syg er hun ikke.

Det vedtages at Nini skal tvangsindlægges på gule papirer, på en lukket psykiatrisk afdeling.

Hvad grundlaget har været for denne indlæggelse, er dybt ubegribeligt.

 

Nini er tvangsindlagt i 3 dage på Retspsykiatrisk afdeling Amager.

Herefter bliver hun overflyttet til lukket Psykiatrisk afdeling Vejle, hvor hun er indlagt fra d. 9. September 2013, til det endelig lykkedes hende, at komme ud efter adskillige måneder.

Måneder hvor hun kæmper med læger og sundhedspersonale, hvor hun skriver klager til patientklagenævnet – hun aldrig hører fra, og kæmper imod tvangsmedicineringer osv.

 

Dette er en bog der handler om psykiatrisk fejldiagnosticering og fejlbehandling i Danmark. Jeg synes endvidere, den handler meget om de fordomme, som bliver tillagt Nini, men ligeså godt kunne ramme alle os andre.

 

Bogen beskriver Ninis ulovlige tvangsindlæggelse, og er skrevet under indlæggelsen og i tiden efter.

Det er sindsoprivende og frustrerende, at dette sker i Danmark.

 

Er det en god bog ?

Jeg ved faktisk ikke, hvad jeg skal svare til dette spørgsmål, da jeg jo på alle måder synes, det er en frygtelig bog.

Men Nini skriver godt, og dette ses især i hendes meget vellykkede forsøg, på at skrive noget positivt. Hun modtager en opfordring, af en sundhedsansat under indlæggelsen, om at skrive noget positivt.

– En sød anekdote bliver det til, om hendes liv og erindringer som Hundefrisør.

Den lille historie er virkelig sød, sjov og varm, og jeg tager mig selv i at smile undervejs. En voldsom kontrast til resten af bogen, hvor jeg til tider må lægge den fra mig, da jeg får det skidt, af alle de frygtelige oplevelser, forglemmelser og ulovligheder, vi som læser hører om, der bliver begået i psykiatrien.

 

Så svaret er: – Ja, det er god bog. Uhyggelig, men nødvendig, oplysende og velskrevet. LÆS DEN ….

 

FAKTA: For at psykiatriske læger og politi kan foretage en tvangsindlæggelse på Gule papirer, skal patienten være sindssyg og til fare sig selv og andre, eller også vurderes det, at uden tvangsindlæggelsen, vil patienten få det betydeligt værre.


 

Forfatter: Ilse Sand

Titel: “Elsk dig selv”

Forlag: Forlaget Ammentorp, 2010

137 sider

 

Bogen her, er skrevet af tidligere sognepræst, teolog og nu psykoterapeut, Ilse Sand. Ilse er selv særligt sensitiv, og beskriver i denne bog, hvad det vil sige at være særligt følsom, hvordan det kan opleves, og hvordan du kan bruge det positivt i dit liv.

Som særligt sensitiv har du måske oplevet at føle dig anderledes, skrøbelig og ude af stand til at sortere udefra kommende indtryk fra. Det kan føles som om, man bærer på kæmpe antenner, der opfanger alle detaljer, lyde, synsindtryk og stemninger blandt mennesker. Ofte kan du have behov for at trække dig i sociale sammenhænge, og dette uden du nødvendigvis er introvert. Særligt sensitive kan ligeså godt være udadvendte personer, der bare hurtigt bliver trætte i selskaber.

 

Omvendt har særligt følsomme mennesker en gave, og det er den medfødte evne for dybde, nærvær og intensitet. Hvis du kan forene dig med dette karaktertræk, og opgive at være som de andre – robust med rundsave på albuerne og altid fuld fart frem, kan du finde din plads i livet, og måske for første gang opnå en følelse af ikke at være forkert.

 

Det er en skøn bog, som er hurtig og letlæselig, nem fordøjelig og godt skrevet. Går du med tanker om, du måske er sensitiv, så læs denne bog og du ved besked…


Forfatter: Ilse Sand

Titel: “Værktøj til hjælpsomme sjæle – især for særligt sentive, som hjælper professionelt eller privat”

Forlag: Forlaget Ammentorp, 2014

135 sider

 

Er du særlig sensitiv, er der en god chance for, at du trives i job som behandler, terapeut eller i omsorgsfagene. Det vil nemlig være her, du har særlige evner, og kan drage fordel af din intense fornemmelse for andre mennesker og deres tilstand. Men bagsiden af dette særlige talent kan være, du bliver for træt og belastet af, at indtage andre menneskers historier, sorg og glæde. I denne bog fra Ilse Sand, er det netop denne konflikt der er omdrejningspunktet, og der følger her efter gennemgang af situationer, forslag til hvordan man som særligt sensitiv i hjælpsomme jobs, kan blive rigtig god til at passe på sig selv, så overbelastning kan undgås.

 

Som i bogen “Elsk dig selv” af samme forfatter, fortælles der i denne bog også generelt om særligt sensitive. I kapitlet “Hvor aktiv skal en hjælper være?”, gennemgås aktiv og passiv lytning, og hvordan de to modsatte sider kan bruges skiftevis i forskellige situationer. Meget skøn bog – nok mest for særligt sensitive i behandler og omsorgsjob.

 


Forfatter: Brené Brown

Titel: “Glem hvad andre tænker. Mod til at være sårbar”

Forlag: Borgens Forlag 2013

 308 sider

 

 

 

 

 


Forfatter: Eva Bak Skov

Titel: “Diabetes – og hvad så ?”

Forlag: Greens Forlag, 2012

152 sider

 

Denne bog er lidt anderledes end de typiske diabetes bøger, der omhandler sygdom, insulin og vejledning. Den er nemlig skrevet af en mor, Eva – til et diabetes barn, Tobias.

Det er bogen til dig, der ønsker at få indsigt i en hverdag med et diabetesbarn.

Bogen handler om, hvordan du vælger at betragte forskellige situationer i forhold til diabetes. Eva tager udelukkende udgangspunkt i eksempler fra hverdagen, og bruger kognitiv tænkning i de forskellige forslag til tankeadfærd og familielivs ændringer, der i bogen gennemgås. Bogen kan bruges som hjælp og trøst til den diabetes ramte familie.

Bogen er velskrevet og fyldt med søde, varme og gode indslag. En stor håndsrækning til familien med et nydiagnosticeret diabetesbarn.


Forfatter: Rikke & Kasper Hincheli

Titel: “Et barn får diabetes”

Forlag: Forlaget Siesta & Forfatterne selv, 2012

141 sider

Otteårige Freja får diagnosticeret diabetes, efter hun i en periode har skrantet, tabt sig og ofte blevet utilpas. Men hvordan påvirker det familien, og hvad kræver det at leve godt med denne sygdom. Det følte familien her, de manglede en masse viden om, da det var dem, der stod i situationen. De valgte at tage en beslutning, de ville selv skrive den bog, som alle stod og manglede, når et barn i familien får diagnosticeret diabetes.

 

Resultatet blev en virkelig flot bog, der starter med diagnosen, og rigtig fint fortsætter med, hvad man selv kan gøre, og hvilken hjælp man kan hente udefra i form af for eksempel kurser.

For familier med et diabetes barn, er især børnefødselsdage og fester et kæmpe problem, hvor andre forældre, skole  og S.F.O. skal informeres grundigt om sygdommen, samt vejledes i hvad de skal gøre, hvis blodsukkeret bliver for lavt. Forældrene til Freja fortæller åbent om, hvad de gør for at passe på deres datter, også selvom de ved, hun kan blive irriteret over den ekstra opmærksomhed.

Det er en bog der tager det hele med, både bekymringer og glæder. Jeg vil klart anbefale denne bog til alle familier, der får et barn med diabetes. Læs den også som sundhedsfaglig, for at få indblik i, hvad det egentlig vil sige og kræver af en famile, at et barn får diabetes. 

 

 

 

 

 

                                                                                                      Toppen af siden ↑

Sundhedsfagligblog.dk, Artikler, Patienthistorier, Sundhedsfaglige temaer & Boganmeldelser, til dig med sundhedsfaglig interesse. God læselyst... Frontier Theme