Kan vi stadig dø af svineinfluenza

I foråret 2009 skete det for første gang, at svineinfluenza virus smittede fra et menneske til et andet. Dette blev starten på en global epidemi, som på trods af dødsfald, dog blev meget mildere, end forventet. Influenza virus, kan inddeles i kategori A, B eller C, hvor A er den der rammer hårdest. Svineinfluenzaen, som fik navnet Influenza A(H1N1) er en hård influenza, ligesom A(H3N2) og A(H5N1) der også er i kategori A -virusser.

 

Der vil altid være mennesker som kan dø af en influenza. Det kan være svagelige ældre der dør af dehydrering eller lungebetændelse, som nemt støder til influenza, hjertepatienter, eller børn med i forvejen kendt sygdom. Almindelige raske mennesker, dør normalt ikke af en influenza. Men da svineinfluenzaen rykkede ind over sommeren i 2009, var det ligesom om, vi alle troede vi ville dø, hvis vi blev smittet. 33 mennesker døde af denne influenza i Danmark. Det er faktisk et tal der ligger langt under normen, for forventede dødsfald ved influenza epidemier pr. år generelt.

 

Under en normal influenza epidemi i Danmark, dør ca. 1000 mennesker, primært ældre over 65 år, som i forvejen er svækkede af anden sygdom. I 2003 blev Danmark ramt af en almindelig influenza A. 3000 mennesker mistede livet i forbindelse til influenzaen. Det var de ældre, i forvejen syge og svagelige, som ikke overlevede.
Derfor tilbyder sundhedsstyrelsen gratis influenza vaccine, til denne målgruppen nemlig de ældre over 65 år, samt gravide og andre udsatte grupper.

 

Svineinfluenzaen var en god historie. Den fyldte godt i nyheder og aviser. Medierne blæste historien op, og alle blev bange, for at dø af denne farlige virus. Men det var der en grund til, WHO erklærede nemlig virussen for en global pandemi, i juni 2009. Dette har WHO modtaget meget kritik for efterfølgende, bla. går kritikken på, at dele af den nedsatte persongruppe, som var med til at tage beslutningen om at offentliggøre den globale pandemi, var repræsentanter af medicinal industrien, der alle var ude efter, at udnytte denne globale pandemi økonomisk.

 

WHO arbejder nu på at nedsætte et system til fremtidige vurderinger af lignende situationer. Man håber på bedre, at kunne skelne mellem et virus globale smitterisiko, og så hvor farlig virus er. Det var denne sammenhæng, der smuttede i sommeren 2009, da WHO og medierne glemte at informere om, at virusset var yderst smitsomt, men ikke farligere end normale og allerede kendte influenzaer af type A.

 

I dag står vi tilbage med erindringen om den globale pandemi, der nær havde udryddet dele af verdens befolkning. Det blev aldrig så slemt, men oplevelsen af et virus, der kan sprede sig inden for måneder, til hele verden, er både skræmmende og interessant, da dette jo reelt kunne være en trussel for vores eksistens.

 

Vi mennesker rejser som aldrig før over grænser, til fremmede lande og gerne med fly. En smitsom virus spredes lynhurtigt, præcis som vi så i 2009. Lad os håbe den næste globale pandemi, WHO skal advare os om, er ligeså harmløs som svineinfluenzaen.

Sundhedsfagligblog.dk, Artikler, Patienthistorier, Sundhedsfaglige temaer & Boganmeldelser, til dig med sundhedsfaglig interesse. God læselyst... Frontier Theme