Børn med diabetes

Diabetes type 1 rammer alle samfundslag, vægtgrupper og aldre. Desværre bliver helt små børn også syge af den kroniske sygdom sukkersyge. Har du fået diabetes type 1, vil den følge dig resten af dit liv, men der er mulighed for at leve godt og længe med sygdommen, det kræver bare daglige insulin injektioner og livslangt fokus på kost og motion.

”modelfoto”

 

 

Når en familie bliver ramt af sygdom, medfører det altid en ændring i ens ellers så trygge og rare liv. Trygheden bliver afløst af usikkerhed, spørgsmål og angst. Alvorlige sygdomme kan medføre livskriser, både hos den der får diagnosen, men også hos de nære familiemedlemmer. Bliver et lille barn sygt, er det forældrene, der står med det store overblik og ansvar, samtidig med, de skal rumme og hjælpe barnet bedst muligt. Der er ikke noget at sige til, dette kan være en langsommelig og udtrættende periode. Er sygdommen kronisk, er det et livslangt projekt, og er den helbredelig, vil behandling og helbredelse være altoverskyggeligt i en sådan periode.

 

Diabetes findes i flere udgaver, men de mest almindelige er diabetes type 1 og type 2. Type 1 er en autoimmun sygdom, hvor kroppens eget immunforsvar dræber de celler, der producerer insulin. Dette medfører, at insulinproduktionen ophører fuldstændigt. Denne sygdom rammer typisk børn og unge.

 

Type 2 rammer mest voksne og ældre, og ca. 80 % af dem, der bliver diagnosticeret er overvægtige. Ved type 2 diabetes mister kroppen gradvist evnen til at optage insulin, eller den producerer ikke tilstrækkeligt insulin. Med livsstilsændringer såsom kost, motion og vægtreducering, kan nogle blive helt fri for at tage medicin. Andre må tage tabletter eller insulin injektioner.

 

Når et barn bliver diagnosticeret med diabetes type 1, ændrer det hele familiens hverdag. Søskende, forældre, institutioner og skole bliver påvirket, og skal informeres om de nye tiltag. Også de hjem hvor barnet kommer, og har legeaftaler, skal informeres. Til dette findes to ganske fine foldere, både til børn 0-6 år ”Det lille barn og diabetes” og til skolebarnet ”skolebarnet og diabetes”, der kan købes gennem www.diabetes.dk og diabetesforeningen. Hæftet koster 25 kr. for ikke medlemmer, og 15 kr. hvis du er medlem af diabetesforeningen.

På hjemmesiden findes i øvrigt meget information, rådgivning og debatforums hvor du kan få hjælp og vejledning.

 

Børn med diabetes kan sagtens indgå i normale relationer og dyrke motion og leg sammen med andre børn. Når kroppen er aktiv, har den ikke behov for ligeså meget insulin, som hvis man er i hvile, derfor er det en god ting, at måle blodsukker før og efter sport, så man har en konkret viden om, hvordan det bliver påvirket. Det er også godt altid, at have juice eller mælk med sig i tasken i tilfælde af, at blodsukkeret falder. Ved for højt blodsukker gives insulin.

 

Selvom det hele lyder nemt nok, og alt er en tilvænning, er det stadig svært for både børn, unge og forældrene, at have fået den nye diagnose. Børn og unge kan føle sig anderledes og udstødte af kammeratskabet, fordi der nu skal tages særlige hensyn, og man ikke bare kan gøre som de andre længere. For at forebygge mobning, er åbenhed og information en løsning, og et samarbejde med klasselæreren kan anbefales. På denne måde bliver sygdommen ikke så mystisk og underlig, og de andre børn eller unge kan bedre forstå, hvorfor der nu skal tages særlige forhold omkring kammerarten. I teenageårene har de unge behov for, at føle sig ligesom de andre og tilhøre en gruppe. Med diabetes bliver det svært at hænge på til festerne, hvor der ofte indgår alkohol eller slik. Det kan anbefales, at mødes med andre unge der også har diabetes, så ensomheden i sygdommen ikke bliver altoverskyggende. Der findes online chats på både diabeteslinjen og diabeteschat, og møder eller arrangementer man kan tilmeldes, så der er rig mulighed for, at skabe nye relationer og netværk, eller blot chatte uforpligtigende, om de forskellige problemer og belastninger diagnosen end måtte bringe.

 

Hent mere hjælp og vejledning ved at læse en god bog

– Sygeplejejournalisten anbefaler: ”Et barn får diabetes” eller bogen ”Diabetes – og hvad så?”

Se mere om bøgerne på “Læs en god bog…”

 

 

 

Sundhedsfagligblog.dk, Artikler, Patienthistorier, Sundhedsfaglige temaer & Boganmeldelser, til dig med sundhedsfaglig interesse. God læselyst... Frontier Theme