Filmanmeldelse

I dag d. 10. august udkommer DVD’en “AMINAS BREVE”. Her på bloggen anmelder jeg filmen, som er baseret på den prisvindende roman af samme navn, skrevet af Jonas T. Bengtsson.

 

Janus er indlagt i psykiatrien med diagnosen paranoid skizofreni. Igennem indlæggelsen i psykiatrien har Janus modtaget adskillige breve fra en gammel gymnasieveninde. De her breve har holdt Janus oppe, og givet ham mod på at udholde hverdagen og livet med diagnosen. Men lige pludseligt en dag, er brevene holdt op med at komme.

Janus kæmper hver dag med sine indre dæmoner. Især en tilbagevendende, nedladende, storrygende mand, der konstant taler ned til Janus. Det er tydeligt, at hver gang Janus får det skidt og bliver dårlig, så dukker manden op, og fortæller Janus, hvor ligegyldig og talentløs han er.

Da Janus bliver udskrevet fra psykiatrien, flytter han ind hos sin bror, som for tiden er udenlands. Janus er fast besluttet på, at finde ud af hvorfor brevene fra gymnasieveninden Amina pludselig er holdt op med at komme, og hvad der er sket med Amina.

Han bruger dage og nætter på at støve rundt i Københavns gader, og i hans jagt efter Amina, støder han på mange forskellige skæbner. Han møder blandt andet en tidligere veninde fra psykiatrien, som han indleder et kort og romantisk forhold til. Han møder en hård og barsk bande, som tilsyneladende har familiære relationer med Aminas nuværende mand.

Jagten på Amina bringer Janus i fare, og hele denne søgen efter hende er absolut omdrejningspunket i filmen. Om Janus finder Amina, og hvad der senere sker, må du selv se.

Jeg vil absolut anbefale filmen. Jeg holder af dens rolige, intense og velspillede energi, der alligevel konstant har en dyb undertone af spænding. Jeg kan ikke huske, hvornår jeg har sidst, har set en film så alvorlig og dyb, men samtidig med så meget intensitet, spænding og nærvær. Det er en svær balancegang, både at rumme alvoren og dybden, og samtidig undgå at filmen ganske enkelt bliver kedelig – for det er den ikke!

Der er tilmed mange smukke billeder og stemninger. Den er simpelthen flot filmet.

Janus spilles af Esben Smed der også spillede Nicky i DR’s tv-serie Bedrag. Esben Smed spiller simpelthen formidabelt i denne rolle som Janus. Jeg har det, som om jeg har kendt personen Janus fra virkelighedens psykiatri. Han spiller så overbevisende, at han simpelthen må eksistere i virkeligheden. Janus er charmerende i det ene øjeblik, og i det næste fylder mørket ham op, og fortætter hans ellers så positive og charmerende sind. Det er stærkt spillet af Esben Smed.

Jeg er vild med, at filmen som jeg oplever den, hele tiden har flere virkeligheder at vælge imellem. Jeg oplever der er flere mulige tilgange og udfald, og at jeg som seer ikke altid er helt sikker på, hvad der egentlig er virkelighed og hvad der kunne være Janus’s vrangforestillinger. Spørgsmålet er – hvor syg er Janus egentlig i de forskellige scener? Denne filmoplevelse giver mig associationer til den gamle film “Et smukt sind” fra 2001 med Russell Crowe. Her bliver man til sidst i filmen informeret om, hvad der så var virkelighed og hvad der var “sindet”.

Paranoid skizofreni er en alvorlig sindssygdom, som ofte fører til at man kommer i kontakt med psykiatrien enten som ambulant patient, eller som i Janus’s tilfælde bliver indlagt i perioder på lukkede sengeafsnit. Skizofreni er en sygdom i hjernen, som hyppigt rammer yngre mennesker i alderen 15-30 år. De første symptomer kan komme snigende, men det kan også opstå akut. sygdommen veksler ofte mellem såkaldte produktive faser og negative faser.

De produktive faser kendetegnes ved hallucinationer, vrangforestillinger og tankeforstyrelser.

De negative kendetegnes ved evt. isolation, apati og en form for autisme, hvor personen primært ikke føler sig forstået af andre.

 

 

Se trailer til filmen her:

https://www.scanbox.com/movies/aminas-breve/

Læs mere i mine andre indlæg om psykiatri…..

Større viden om psykisk syge mindsker stigmatisering

Bag lukkede døre

Interview med en sygeplejerske fra Retspsykiatrien

Sundhedsfagligblog.dk, Artikler, Patienthistorier, Sundhedsfaglige temaer & Boganmeldelser, til dig med sundhedsfaglig interesse. God læselyst... Frontier Theme